?היום שאחרי, מה איתו
אחרי ששנת הקורונה טרפה לנו את הקלפים בכל תחומי החיים וכעת גוררת אחריה השלכות, שאולי עוד תתבהרנה בשנים הקרובות, הגיע הזמן לחזור לשגרה. או יותר נכון, לבנות לנו שגרה חדשה, הנשענת על המסקנות שהשנה האחרונה גרמה לנו להסיק, בין היתר, איך לא... על שוק העבודה.
למעט גל המפוטרים, עובדים שהוצאו לחל"ת ומעבר נרחב של עובדים לתחום הפרילנס, חלו עוד שינויים רבים ומעניינים בתחום התעסוקה. קפסולות, עבודה מהבית, מודלים היברידיים בשיטת השולחן החם ועוד מגוון ווריאציות, שנועדו לשמור על בריאותם הפיזית והנפשית של העובדים בזמן התפעול השוטף של הארגון, תופסים כעת את מקומן של שיטות ישנות, שכבר אבד עליהן הקלח.
השאלה הגדולה היא : מה עתיד לקרות בעולם, שבו המרכיב הקבוע ביותר הוא שינוי? האם ניתן לצפות את מגמות העתיד? רק ימים יגידו...
אז מאיפה מתחילים, אם רוצים להיות מוכנים ארגונית וגם נפשית למהפכה הבאה??
הנה 4 הטיפים שלי:
1. החלטות אופרטיביות ויעילות - מדדתם את יעילות העבודה במודלים ההיברידיים או המרוחקים שיישמתם? מעולה!! הכניסו מע
רכות חכמות (ויש היום לא מעט מערכות ליבה קלות לתפעול ובמחירים מאוד אטרקטיביים) וקבעו נהלי עבודה שיסייעו לכם לפזר את מסך העשן ולוודא שהתפוקה בארגון נשמרת, ואף עולה, למרות השינויים החדשים.
לדוגמא: נוהל עבודה במתכונת היברידית המפרט שעות עבודה, דרכי יצירת תקשורת ו/או כל נושא אשר הוסדר אצלכם בארגון בזמן הקורונה, נוהל דיווחי התקדמות פרויקטים ומשימות, דיווחי נוכחות דרך אפליקציות ועוד'.
ובתור HR חייבת להמליץ על פורטל ארגוני (לדוגמא TUQQI) אשר ישמר את הקשר היומיומי עם העובדים וייצור סוג של קהילה ותתי קהילות בהתאם למחלקות/פרויקטים מעבר לשימוש הסטנדרטי של משימות, ניהול פרוייקטים ותהליכי העבודה השונים בארגון.
2. תקשורת!! תקשורת!! תקשורת!!- זכרו שהעובדים, בדיוק כמוכם, חוו תקופה לא פשוטה, בבית ובעבודה. לא משנה באיזו אסטרטגיה בחרתם, יש לתקשר את ההחלטות ואף את תהליך קבלת ההחלטות לעובדים, שקיפות מלאה אשר תסייע להניע אותם לשתף פעולה. החוכמה במהלכים כאלה היא לשמור על ערוץ פתוח כל הזמן ולטפל מיד בהתנגדויות אשר צצות.
ואם צריך למצוא פתרונות...רצוי למצוא פתרונות יצירתיים ויעילים.
כערך מוסף, שקיפות תגרום לעובדים להרגיש שהם שותפים למהלכים ויסייע ברתימתם למהלכים השונים.
3. סקירת השלכות: קיבלנו החלטות? העברנו את המסר? הגיע הזמן לבחון אם ההחלטות שלנו היו נכונות. מה זה אומר? בדקו עמידה במדדי ביצוע/תפוקות, בדקו את הלך הרוח הכללי בחברה, נטישת עובדים, בעיות מערכתיות ופרטניות שעלו כתוצאה מהשינויים, ועוד.
איך עושים את זה? סקרי שביעות רצון, ניתוח שעות עבודה מול התקדמות פרויקטים, פורום שולחן עגול עם נציגים מכלל המחלקות/פרוייקטים/תפקידים, בדיקת מדדי ביצוע כמותיים ובחינת התפקוד הכללי של ההנהלה מול העובדים.
4. היערכו קדימה - השנה האחרונה הוכיחה לכולנו שהכול יכול לקרות! שום דבר לא בטוח ולא וודאי. לכן, אני ממליצה בשלב הזה לנסח נוהל עבודה במצבי חירום, כולל מדריך מלא "למקרה ש....", וודאו באופן תדיר שמערכות המחשוב מותאמות גם לעבודה מרחוק, שהעובדים יכולים 'בלחיצת כפתור' לעבור לסגנון עבודה חלופי ,וודאו שיש מדריכים לכל מערכת , הנחיות עבודה ברורות לכל משימה, וכמובן שמערכת אבטחת המידע של החברה פועלת כנדרש, ערכו מיפוי של העובדים- מקום מגורים, היקפי משרה, תחומי אחריות וקיומו של ציוד מספק לעבודה מרחוק ובעיקר הפנימו שכל הטעויות עד כה רק חישלו אותנו לעתיד. וזה מעולה.
לסיכום, עברה על כולנו שנה מאתגרת, מעייפת, מלמדת ובעיקר מחשלת. הלקח מהשנה הזו עבור כולנו, להיות גמישים ועד כמה שניתן ערוכים להתמודדויות עתידיות..